Emma ziekenhuis Amsterdam

Emma Kinderziekenhuis en De Ploeg: elk kind recht op de beste toekomst. Het Emma Kinderziekenhuis AMC (EKZ) is het kinderziekenhuis van het Academisch Medisch Centrum. Naast patiëntenzorg wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan en onderwijs gegeven.

Zorg

Een groot deel van de kinderen en jongeren komt in het EKZ terecht vanwege een bijzondere of zeldzame aandoening. Vaak gebeurt dat na doorverwijzing vanuit een ander ziekenhuis. De patiënten zijn afkomstig uit alle delen van het land. Door de ligging in Amsterdam komen er patiënten met diverse culturele achtergronden. Er zijn verschillende verpleegafdelingen waar de kinderen zoveel mogelijk op leeftijd verblijven (zuigelingen, grotere kinderen en tieners).

Zorgvernieuwing en verbouwing

Hoe kun je kinderen en jongeren ondanks hun ziekte of beperking zoveel mogelijk kansen bieden om zich te ontwikkelen tot een volwaardige deelnemer aan onze samenleving? Hoe kun je het verblijf in het ziekenhuis veraangenamen? Daar heeft het Emma Kinderziekenhuis AMC een uitgesproken antwoord op: de Metamorfose. Onder deze naam heeft een grootscheepse vernieuwing plaatsgevonden. Het kinderziekenhuis werd volledig verbouwd; tegelijkertijd worden de zorg en de organisatie van de zorg vernieuwd.

Vernieuwing

Reden voor vernieuwing is dat afdelingen niet volledig voldoen aan eisen van deze tijd. Ouders willen graag meer privacy en voorzieningen, en voor kinderen is het belangrijk dat ze zoveel mogelijk activiteiten kunnen ontplooien. Vooral bij langdurige en herhaalde opnames (chronisch zieken) is het van belang de aansluiting met thuis, school en vrienden niet te verliezen. Vanuit die gedachte werd het kinderziekenhuis optimaal ingericht voor opgroeiende kinderen.

Ronald McDonald Parade

Een hoofdrol is weggelegd voor de Parade, de centrale gang die als een stadsstraat door het ziekenhuis loopt. Zo’n straat leidt als vanzelf naar de verschillende openbare plekken in de stad: het plein, de dierentuin, de hortus, het sportveld, het theater. Maar ook naar de woning en uiteindelijk de slaapkamer van het kind. Ook de bewegwijzering is vanuit dezelfde simpele ‘toolkit’ ontstaan. De essentie van het interieurontwerp ligt in een subtiele balans tussen prikkelarme ruimtes waarin het kind zich kan terugtrekken en zones (een lounge, een bioscoop etc.) waar ruimschoots prikkels aanwezig zijn, voor een verbinding met de wereld buiten.

Ontwerpers lieten zich leiden door de keuze van de architecten die ‘de straat’, de Parade, als verbindende kern benoemden. In combinatie met de uitgangspunten van de Metamorfose kwam men tot drie begrippen:

Thuis, Stad en Wereld. Vanuit het perspectief van het kind zijn die te vertalen als: ik, wij en zij. Drie zones van intimiteit, beginnend bij de meest private en eindigend in de samenleving. Het werd de leidraad bij het denken over de mate van bescherming die het interieur moest bieden, over de zintuiglijke en emotionele ervaringen die een kind in de ziekenhuisomgeving kan opdoen en over de wijze waarop de buitenwereld zich in de omgeving van het kind kan manifesteren.

Het beste kinderziekenhuis ter wereld

De ambitie om het beste kinderziekenhuis ter wereld te ontwerpen, kwam daarmee tot leven. Voor alle afdelingen die aan de parade gelegen zijn, zijn bijzondere ruimtes ontworpen. Deze publieke plekken zijn onderling totaal verschillend en voegen een kwaliteit toe waar niet onmiddellijk in een functioneel plan om wordt gevraagd.

Ze versterken vooral het unieke karakter van de afdelingen en leggen allemaal op een intuïtieve manier een verband met de stad. Door te verwijzen naar plekken die je in een stad kunt aantreffen, zoals een dierentuin, de hortus, het theater, wordt de ervaring van een buitenwereld naar binnen gehaald. De ontwerpers moesten een balans vinden tussen zulke prikkelrijke omgevingen en plekken waar het (ernstig) zieke kind rust vindt.

Zo is een vissenlounge gemaakt, alsmede een tienerlounge, stilte lounge, terras, tuinkamer, speelplein, enzovoort.

De Ploeg heeft hier een bijdrage aan geleverd door het adviseren, ontwerpen en leveren van een exclusief gordijnontwerp. Deze is toegepast op de Parade bij het Terras. Wij zijn trots op het hoogwaardige ontwerp en de doorvertaling met De Ploeg: projectkwaliteit. Hiermee onderstrepen we een belangrijk doel van ons merk: de mens centraal. Ploegstoffen worden immers ontworpen om te kunnen bijdragen aan een goede leefomgeving. Esthetiek, functionaliteit, comfort en duurzaamheid gaan daarbij hand in hand.

Op de foto’s ziet u het exclusieve gordijn op de Ronald McDonald Parade in het Emma kinderziekenhuis in Amsterdam.

Neem contact met ons op als u mogelijkheden voor project toepassing met ons wilt bespreken. Wij helpen u graag.

Meer informatie over dit project ‘De metamorfose’ van het AMC? Kijk op www.amc.nl

Opzoek naar een samenwerking?

"*" geeft vereiste velden aan

Project type
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Pagina delen

Meer inspiratie

Bekijk project

Altar Apartment

Een inspirerende samenwerking die onze liefde voor design en duurzaamheid samenbrengt.

Bekijk project
Bekijk project

Residentie Refuga

Op alle verdiepingen is de gordijnstof Zero toegepast in de wintertuinen.

Bekijk project
Bekijk project

Maczek Museum

In het Maczek hangt kwaliteit Ode van De Ploeg, deze stof, kleur 83, is bedrukt met beelden uit de Tweede Wereldoorlog. De stof wordt gebruikt als roomdivider en afscheiding van ruimtes.

Bekijk project