GESCHIEDENIS EN CULTUREEL ERFGOED

In 1923 richtten Piet Blijenburg en Carl Hijner weverij De Ploeg op.

Onze filosofie – toen & nu

De Ploeg is in 1923 opgericht als coöperatieve weverij van huishoudtextiel. Sinds de jaren twintig van de vorige eeuw geniet De Ploeg bekendheid als leverancier van gordijn- en meubelstoffen. In de vijftiger jaren werd het bedrijf toonaangevend als een van de voortrekkers van de stroming ‘Goed Wonen’. Ploegstoffen kregen grote bekendheid bij het Nederlands publiek. Ook internationaal is De Ploeg een begrip.

Goed Wonen stelde zich ten doel de leefomgeving te verbeteren. Wonen moest modern, licht en comfortabel. Liefst voor iedereen, niet alleen voor de happy few. Belangrijke ontwerpers verbonden hun naam aan De Ploeg voor het creëren van originele stoffen. Stoffen die om hun kwaliteit en dessins gewaardeerd worden door consumenten en professionele gebruikers van stoffen zoals meubelproducenten, stoffeerders en architecten.

Toen: Goed Wonen

De Ploeg is ontstaan vanuit de ideële gedachte dat ieder mens comfortabel moet kunnen wonen en werken. Zorgvuldig bedachte en gemaakte ontwerpen moesten modern, stijlvol wonen en kwaliteit voor iedereen bereikbaar maken. De Ploeg werd dan ook een van de belangrijkste vormgevers van het begrip ‘Goed Wonen’.

De Ploeg stelde de eigen bibliotheek open voor de werknemers en combineerde werk met cultuur en inspiratie. Activiteiten als tentoonstellingen en laten zien van vernieuwing in binnenhuisinrichting, mode en kunst lijken op wat we nu zien in hippe conceptstores. De Ploeg liep hiermee vooruit op het nieuwe beleven, delen en informeren.

De weverij droeg bij aan goede woninginrichting, goede kleding en goed handwerk. Maar ook aan goede arbeidsverhoudingen in de vorm van een werkgemeenschap waarin alle werknemers zoveel mogelijk tot hun recht komen. Dat vormt de basis voor het uitgangspunt: de mens centraal. Een vroege uiting van maatschappelijk verantwoord ondernemen, nu actueler dan ooit.

Nu: Slow Living

Leven en wonen met aandacht voor de wereld en de mensen om je heen. Slow Living*. Geïnspireerd op het denken en vakmanschap van Scandinavië. ‘New Modesty’. Opnieuw nadenken over materiaalgebruik en productontwerp leidt tot zinnig hergebruik en verfijnde ambachtelijke en innovatieve finishes. De Ploeg: sterke stoffen van 1923 tot nu.

*Als u geïnteresseerd bent in slow living en ambachtelijk design, bezoek onze partners voor inspiratie:

“Mijn opa en oma stonden aan de wieg van De Ploeg in Bergeijk. Van 1923 tot 1930 waren Joop Oversteegen en Antje Blokker de kartrekkers van de gelijknamige landbouwcoöperatie in Best. Daarvoor waren ze gevraagd door de Vereniging Gemeenschappelijk Grondbezit die de coöperatie financierde. Ze verhuisden vanuit Velsen in Noord-Holland naar Brabant. Op de coöperatie woonden en werkten ongeveer tien mensen met hun kinderen. Ze ontgonnen de woeste heidegrond. Ook verbleven er altijd veel rondtrekkende geestverwanten. In deze eerste coöperatie ontstond het idee om meer Ploegen te stichten en zo begon De Ploeg in Bergeijk.”

– LUCY BATHGATE