Duurzaam met aandacht voor de mens

De Ploeg streeft ernaar een verantwoordelijke fabrikant, klant, werkgever, verkoper en buur te zijn.

Verantwoordelijk ondernemen

Ruim honderd jaar werken we bij De Ploeg aan ideeën over wonen, leven en werken. Al die tijd ontwerpen, ontwikkelen en produceren we gordijn- en meubelstoffen. Met aandacht voor het interieur en de wereld om ons heen. Met de nadruk op vakmanschap en natuurlijk materiaal.

De Ploeg streeft ernaar een verantwoordelijke fabrikant, klant, werkgever, verkoper en buur te zijn. Alles wat we doen, is ontworpen om onze onderneming en het bedrijf van onze klanten te laten groeien en bij te dragen aan een duurzamere wereld. De Ploeg werkt aan duurzame processen en producten. Naast de ISO 14001 certificering heeft De Ploeg bijvoorbeeld ook de circulaire gordijnstof SEA. Gemaakt van aangespoeld plastic. SEA geeft nieuw leven aan plastic zwerfafval dat gedreven vrijwilligers van project U-turn zorgvuldig hebben verzameld op oceaanstranden.

Made to last

De ontwerpers van ploegstoffen hebben in 2012 een begin gemaakt met het hergebruiken van afvalmateriaal tot nieuwe textiel producten. Het knipafval van 1 week werd verzameld en geanalyseerd. Knipafval bestaat uit de stukken stof die tijdens het knippen van orders overblijven. Denk bijvoorbeeld aan het laatste stukje stof aan het eind van een rol, of een strook met een klein weeffoutje.

De stoffen werden verzameld en geanalyseerd. Vervolgens lieten ontwerpers zich inspireren door de prachtige meubel- en gordijnstoffen: van geweven stoffen tot drukdessins, van trevira tot wol en vilt. We toonden met De Ploeg tijdens Dutch Designweek 2012 in Eindhoven een eenmalige collectie gemaakt van dit knipverlies.

Koda Amsterdam

Het idee voor Koda Amsterdam komt voort uit een ontmoeting tijdens deze Dutch Design Week. Diana van Dongen had gewerkt voor onder andere De Bijenkorf en Gamma, maar wilde zelf een bedrijf starten. ‘Ik wist dat daarin de ingrediënten duurzaamheid, textiel en Nederlands ontwerp een rol moesten spelen, dus toen ik tijdens Dutch Design Week dit project van De Ploeg tegenkwam vielen alle puzzelstukjes samen’. Met de motivatie het knipverlies structureel te redden van de vuilnisbelt, schreef Diana een plan voor een samenwerking.

In 2013 werd Koda Amsterdam gepresenteerd op Dutch Design Week. Sindsdien reist Diana om de paar weken naar Aarle-Rixtel om de stoffen op te halen, die ze vervolgens in haar studio sorteert op kleur en soort. De meubelstoffen zijn perfect voor de zachte en sterke tassen, kussens, plaids en etuis. De gordijnstoffen worden gebruikt als voering. De honderden verschillende meubel- en gordijnstoffen maken dat elk item uniek is.

Elk product heeft een label met een uniek nummer, de naam van de ontwerper, de herkomst van de stof en het atelier dat het gemaakt heeft. Stuk voor stuk unieke, stijlvolle en tijdloze accessoires die worden gemaakt van materialen die overblijven. Naast het snijafval van meubel- en gordijnstoffen worden nu ook restmaterialen van tentdoek en raambekleding gebruikt voor de Koda-producten.

Passie en exclusiviteit

Koda Amsterdam werkt samen met Nederlandse ontwerpers. Hun inspiratie verschilt, maar ze delen een passie: de liefde voor mooie stoffen. Koda producten worden met zorg gemaakt in Nederlandse ateliers door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het resultaat van passie en vakmanschap: prachtige en uniek etuis en tassen, kussens en plaids.

De ploeg en Koda Amsterdam

Passend binnen het streven van De Ploeg om het samen beter te doen, is de samenwerking met Koda Amsterdam intensief. Gezamenlijk zijn inmiddels vele Koda-producten geboren die in toonaangevende design- en museumwinkels in Nederland en zelfs over de landsgrenzen verkocht worden. Het hergebruik van knipafval is inmiddels een volwaardig duurzaam onderdeel van De Ploeg levenscyclus. Een aspect waar De Ploeg veel waarde aan hecht. Trots zijn we dat na een kleine tien jaar een mooi merk is ontstaan dat van afval schoonheid maakt.

Fotografie: Hannah Lipowsky

Pagina delen

Andere interessante artikelen

Lees meer

De Ploeg 2024: An ode to crafts

Ontdek de tijdloze luxe van De Ploeg's nieuwe collectie, waar vakmanschap, intuïtie en duurzaamheid samenkomen in functionele stoffen en levendige kleurenpaletten.

Lees meer
Lees meer

Ontdek de tijdloze pracht van stof Taro

In het streven naar innovatie heeft De Ploeg recentelijk Taro geïntroduceerd, een noviteit onder de hoogwaardige meubelstoffen.

Lees meer
Lees meer

De Ploeg & IMM 2024: verweven in design

Ervaar de harmonie van design en vakmanschap tijdens IMM 2024. Ontdek een voorproefje van onze veelzijdige en duurzame nieuwe collectie.

Lees meer