Recycled textiles

Een raam om bij stil te staan, te turen, te dromen en te vertragen. Een raam om naar de verte te staren. Bij De Ploeg omarmen we deze verte, bestuderen we de horizon en waarborgen we de toekomst door deze in het heden met zorg vorm te geven.

Tijdloosheid is de spil in duurzaam denken en handelen

In Januari 2023 lanceren wij een gordijnencollectie die aansluit bij deze visie. Een collectie gemaakt op een klimaatvriendelijke manier en waarvan de wevingen en kleurencombinaties tijdloos vormgegeven zijn. Tijdloosheid is de spil in duurzaam denken en handelen. Omdat we met z’n allen de verantwoordelijkheid hebben om onze keuzes zorgvuldig te maken, ons niet te laten verleiden door de vluchtigheid van esthetische schommelingen maar een product uitzoeken dat bij ons past, voor altijd.

Het produceren van een duurzame collectie begint bij het verzamelen van grondstoffen en materialen die dit gedachtegoed belichamen. Een product dat zowel uit duurzame materialen bestaat, een stijlvaste vorm en uitstraling heeft en waarvan de bouwstenen eenvoudig te recyclen zijn. Op die manier bieden we een product aan dat aansluit bij onze wensen en behoeftes, maar voornamelijk ook bij die van hen, de generatie die ons opvolgt.

Een innovatief droomgaren

De nieuwe collectie bestaat uit luchtige soepelvallende gordijnen die uitnodigen om aangeraakt te worden, je handen er doorheen te halen en te voelen hoe het zonlicht door de frisse kleuren heen sijpelt. Het zijn gordijnen die bestaan uit pre- en post-consumer afval en daarmee een mooie aanvulling zijn op onze reeds ontwikkelde Durables collectie.

Pre-consumer recycling

Het selecteren van de grondstoffen voor onze gordijnen verloopt volledig in lijn met onze visie. De zoektocht naar het met meest innovatieve en duurzame droomgaren is daarmee een onontbeerlijke factor in de ontwikkeling van onze collecties. Ook voor deze collectie hebben we nieuwe garens ontwikkeld, bestaande uit zowel pre- als post-consumer afval. Bij het produceren van garens en textiel worden veel onderdelen beschouwd als afval. Afval met potentie, bij De Ploeg hebben we bijvoorbeeld de samenwerking gezocht met gerenommeerde leveranciers als Trevira die pre-consumer waste verzamelt en er nieuwe grondstof van maakt. Reststukken, randjes, overblijfselen en foutjes worden op innovatieve wijze verzameld en doorontwikkeld tot een verantwoord en hoogwaardig garen. Het verfijnde Trevira CS-garen met brandvertragende eigenschappen heeft een zachte hand. De dynamische weving heeft een elegante uitstraling en is zeer onderhoudsvriendelijk.

Post-consumer recycling

Daarnaast maken we ook gebruik van post-consumerafval. Hierbij worden diverse producten, waaronder petflessen en restproducten uit de mode industrie, gerecycled tot een sterk en soepel garen. Een techniek waarbij we restproducten een tweede leven geven. Het recyclen van katoen hoort hier ook bij. De assemblage van de katoenkledingindustrie produceert veel restafval. Het bijzondere aan dit laatste droomgaren is dat het zorgvuldig selecteren op kleur van de restproducten ervoor zorgt dat de vezels niet meer geverfd hoeven te worden en deze direct gesponnen kunnen worden tot een kleurrijk garen.

Een beter morgen

Door vakmanschap en hightech productietechnieken te combineren heeft De Ploeg wederom een duurzame gordijnencollectie ontwikkeld. Door gerecycled garen of garen uit duurzamere bronnen te gebruiken zoals hennep en Lyocell, en samen te werken met partnerschappen die onze visie delen, geloven we dat we een positieve impact kunnen hebben in de wereld.

Een gordijnencollectie waarbij je ‘s ochtends ontwaakt met een heldere visie en je ’s avonds reflecteert met een duidelijk oog op morgen, een beter morgen.

Pagina delen

Andere interessante artikelen

Lees meer

De Ploeg 2024: An ode to crafts

Ontdek de tijdloze luxe van De Ploeg's nieuwe collectie, waar vakmanschap, intuïtie en duurzaamheid samenkomen in functionele stoffen en levendige kleurenpaletten.

Lees meer
Lees meer

Ontdek de tijdloze pracht van stof Taro

In het streven naar innovatie heeft De Ploeg recentelijk Taro geïntroduceerd, een noviteit onder de hoogwaardige meubelstoffen.

Lees meer
Lees meer

De Ploeg & IMM 2024: verweven in design

Ervaar de harmonie van design en vakmanschap tijdens IMM 2024. Ontdek een voorproefje van onze veelzijdige en duurzame nieuwe collectie.

Lees meer