Akoestiek

De Ploeg biedt stoffen die het akoestisch comfort in het binnenklimaat verbeteren: ze dempen storende omgevingsgeluiden en nagalm en zorgen daarmee voor rust en een goede verstaanbaarheid.

Functionaliteit & comfort van stof: Akoestiek

Stoffen van De Ploeg zijn ontworpen om bij te dragen aan een goede leef- en werkomgeving. Esthetiek, functionaliteit, comfort en duurzaamheid gaan daarbij hand in hand.

Deze blog belicht de factor ruimteakoestiek. De Ploeg biedt stoffen die het akoestisch comfort in het binnenklimaat verbeteren: ze dempen storende omgevingsgeluiden en nagalm en zorgen daarmee voor rust en een goede verstaanbaarheid. Dat is niet alleen prettig, maar verhoogt ook de concentratie en arbeidsproductiviteit.

Thuis, in de zorg en op school of kantoor bepaalt het binnenmilieu ons comfort. Hoe we ons er voelen hangt af van temperatuur, luchtvochtigheid en zuurstof, licht, geur en kleur, maar ook van geluid. Professioneel toegepast verbeteren Ploegstoffen de akoestiek en stemmen die af op de functies van een ruimte.

Bekijk akoestische stoffen

Comfortabele geluidsomgeving

In ruimtes met harde oppervlakken blijft geluid door reflecties lang hangen. Daardoor kan het geluidsniveau stijgen en hinder veroorzaken. De Ploeg biedt hiervoor een collectie geluiddempende stoffen. Toegepast als gordijn of paneel helpen ze:

  • omgevingsgeluiden en nagalm dempen;
  • verstaanbaarheid en communicatie verbeteren;
  • aandacht en concentratie bevorderen;
  • de ruimte akoestisch afscheiden.

Een goede ruimteakoestiek voorkomt stress, stemproblemen en vermoeidheid.

Akoestiek normering

Getest volgens ISO 354:2003
Bij Ploegstoffen die toegepast worden om geluid te absorberen zijn de absorptie-eigenschappen van belang. Hoeveel geluid stoffen dempen hangt af van de dikte en dichtheid van het materiaal en de structuur van het garen en het weefsel. Bij een aantal van de Ploegstoffen zijn de akoestische eigenschappen door een onafhankelijk instituut getest volgens de norm NEN ISO 354 Akoestiek. Omdat geluidsabsorptie in stof niet te meten is, worden de nagalmtijden bij verschillende frequenties in een nagalmkamer gemeten. De nagalmtijd is de tijd in seconden tot het geluid met 60 decibel is afgenomen.

Hoe gedraagt geluid zich in een ruimte?

Als een geluidgolf invalt op een materiaaloppervlak wordt een deel van het geluid weerkaatst. Gebeurt dat in één richting dan spreken we van reflectie; verspreidt het geluid zich alle kanten op dan heet dat diffusie. Een deel van de trillingen wordt doorgelaten door het materiaal (transmissie) en een deel wordt geabsorbeerd (absorptie). Bij reflectie of diffusie en transmissie blijft de geluidsenergie behouden; bij absorptie veroorzaken de geluidstrillingen wrijving die geluidsenergie omzet in warmte.

Een maat voor geluiddemping

De energie van invallend geluid is de som van reflectie, transmissie en absorptie.

Als A de fractie van de geluidsenergie is die wordt geabsorbeerd, T de fractie die wordt doorgelaten en R de fractie die wordt weerkaatst (door reflectie of diffusie), dan geldt A + T + R = 1. De absorptiewaarde aw geeft aan welk deel van de geluidsenergie niet wordt weerkaatst: aw = 1 – R. De absorptiewaarde is ook de som van absorptie en transmissie: aw = A + T. Hoe groter de aw-waarde, hoe meer energie het materiaal absorbeert. Een aw-waarde geldt alleen voor een bepaalde frequentie. De norm NEN ISO 11654 Akoestiek is een standaard om de aw-getallen van alle frequenties om te zetten in een enkel getal. Het menselijk gehoor is het gevoeligst voor het frequentiebereik van spraak. Daarom wegen de akoestische waarden in het bereik van 250Hz – 2000Hz hierbij extra zwaar.

De geteste stoffen van De Ploeg hebben een aw-waarde van 0,4 tot 0,75. Dat betekent dat ze 40% tot 75% van het geluid absorberen. Voor het akoestisch effect is ook de plaatsing van belang:

  • Hoe groter de afstand van de muur tot de stof (tot maximaal 30 centimeter) hoe meer geluid de stof absorbeert.
  • Hoe groter de plooien hoe meer geluid de stof absorbeert.

Aw-waardes geven alleen een globale indicatie van de geluiddempende eigenschappen van een stof. Voor akoestische berekeningen is het nodig om de nagalmtijden van afzonderlijke frequenties te bekijken.

Variabele geluiddemping met gordijnen een maat voor geluiddemping

Vergeleken met geluidspanelen hebben gordijnen als voordeel dat ze flexibel zijn: ze zijn dicht of open te gebruiken voor meer of minder geluiddemping. Zo is de nagalmtijd af te stemmen op het gebruik van de ruimte op dat moment, bijvoorbeeld voor een lezing, vergadering, in groepjes werken of een muziek- of zanguitvoering.

Richtlijnen voor de juiste nagalmtijd

  • kantoor of klaslokaal 0,5 seconde
  • theater 1 seconde
  • kerk 3 seconden

Meer informatie over de mogelijkheden van onze geluidsabsorberende stoffen en wandpanelen?

"*" geeft vereiste velden aan

Project type
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Pagina delen

Andere interessante artikelen

Lees meer

Nieuw: Meubelstof Atlas

Met meer dan 100 jaar ervaring introduceert De Ploeg een gloednieuwe wollen meubelstof die volledig recht doet aan de rijke geschiedenis en naam.

Lees meer
Lees meer

De Ploeg 2024: An ode to crafts

Ontdek de tijdloze luxe van De Ploeg's nieuwe collectie, waar vakmanschap, intuïtie en duurzaamheid samenkomen in functionele stoffen en levendige kleurenpaletten.

Lees meer
Lees meer

Ontdek de tijdloze pracht van stof Taro

In het streven naar innovatie heeft De Ploeg recentelijk Taro geïntroduceerd, een noviteit onder de hoogwaardige meubelstoffen.

Lees meer